Selasa, 13 Mac 2012

Karangan Berita

Kejohanan olahraga sukan tahunan telah diadakan di sekolah anda. Sebagai ketua sidang redaksi majalah sekolah, anda telah diminta menulis berita tentang kejohanan tersebut untuk dimuatkan dalam majalah sekolah.

Sediakan berita tersebut selengkapnya.


Masjid Tanah, 8 Mac – Kejohanan Sukan Tahunan Sekolah Menengah Kebangsaan Ade Putra telah berlangsung dengan penuh gilang-gemilang hari ini. Kejohanan tahunan kali ke-21 ini telah dirasmikan oleh Pengarah Pelajaran Daerah Alor Gajah, Tn. Hj. Lazis bin Jaffar. Dalam kejohanan ini. Rumah Hang Jebat yang juga merupakan johan 5 tahun berturut-turut, sekali lagi menjadi juara. Tempat kedua disandang oleh Rumah Hang Tuah sementara tempat ketiga disandang oleh Rumah Rentap dan tempat keempat disandang oleh Rumah Tun Perak. Anugerah Olahragawan harapan pula dimenangi oleh atlet acara pecut Rumah Hang Jebat, iaitu Ramli bin Saidi.

            Menurut Tn. Hj. Lazis bin Jaffar, kalah menang merupakan adat pertandingan. Dalam apa-apa kejohanan sekalipun, semangat kesukanan yang tinggi adalah diperlukan. Kekalahan bukan bererti gagal sebaliknya langkah untuk berjaya. Menurut beliau lagi, sukan tahunan yang diadakan di peringkat sekolah merupakan gelanggang untuk mengasah bakat para pelajar dalam melahirkan atlet yang mampu mengharumkan nama negara pada masa hadapan. Beliau juga berharap agar pelajar dapat menjayakan acara sukan dengan cemerlang dan bekerja dalam pasukan apabila terlibat dalam acara berkumpulan.

            Sebelum acara sukan bermula, acara perbarisan yang disertai oleh semua kontinjen unit beruniform dan pasukan daripada semua rumah sukan membuka tirai persembahan. Setiap kontinjen dinilai dan kontinjen yang terpilih menerima hadiah semasa sesi penutupan sukan diadakan. Hanya beberapa acara balapan dipertandingkan memandangkan banyak acara telah disempurnakan sebelum ini dalam pertandingan yang diadakan seminggu lebih awal. Cuaca yang cerah memastikan kejohanan berlangsung dengan jayanya. Selain acara sukan yang dipertandingkan, diadakan juga pelbagai jualan ringan yang dikendalikan oleh pihak kantin dan koperasi sekolah.

Kejohanan sukan tahunan ini diakhiri dengan acara penyampaian pingat kepada para pemenang, diikuti dengan acara penyerahan bendera kejohanan kepada pengetua sekolah. Para atlet  yang berjaya dalam sukan kali ini terpilih untuk mewakili sdekolah di peringkat kawasan Masjid Tanah.

5 ulasan:

 1. Nice writing thx 4r sharing.... :)

  BalasPadam
 2. Balasan
  1. Saya x pernah menyiapkan karangan
   Apabila saya membuka dan mencari cikgu saya pun bertanya
   Macam mana saya boleh membina karangan yg agak gramatis saya pun memberitahu
   Tentang blok ini saya dan cikgu saya berasa sangat gembira

   Padam
  2. Tapi karangan ini amat pendek

   Padam
 3. This karangan is so good for my homework
  Now i finish my homework i ' m so happy
  Now i can write ......................

  BalasPadam